Het laatste nieuws
Jolanda-Teerink-bij-Defensie
Nieuws:

Enerverend bedrijfsbezoek bij Defensie

Tags: Uitwisselingen

Jolanda Teerink, Business IT Consultant bij a.s.r., wil graag weten hoe andere organisaties omgaan met requirements. Wie stelt ze op, hoe worden ze opgesteld, waar en hoe worden ze vastgelegd? Hoe ziet het contact met de stakeholders er uit. Hoe worden nieuwe en beheer/onderhoud changes geregeld? Met al dit soort vragen bracht Jolanda begin maart een bezoekje aan Defensie. Hieronder kunt u haar verslag lezen.

Defensie heeft twee IV-onderdelen, Witte IV en Groene IV

Groene IV is verantwoordelijk voor de informatievoorziening voor de operationele kant van het leger. Dit is bijvoorbeeld radio’s/computers aan boord van militaire voertuigen, inrichting van marine schepen, zorgen voor communicatiemiddelen in mobiele posten die opgezet worden in bijvoorbeeld oorlogsgebieden. Eigenlijk alles wat te maken heeft met informatievoorziening/communicatie in 'het veld'. Witte IV is verantwoordelijk voor de informatievoorziening voor de niet operationele kant van Defensie. Dit zijn standaard applicaties als SAP, e-mail en allerlei op maat gemaakte militaire applicaties. Maar ook werkplekbeheer, mobiele telefonie, etc.. De Witte IV kant is te vergelijken met de omgeving waarin wij werkzaam zijn. De Groene IV kant is meer te vergelijken met een productiebedrijf van hardware/software.

De afdeling Systemen Applicaties Trainers en Simulatoren (SATS), waar ik ben uitgenodigd, behoort (grotendeels) tot de Groene IV kant. Inmiddels is er overlap ontstaan, omdat er in het veld steeds meer gebruik gemaakt wordt van applicaties die van de “kantoorkant” zijn, bijvoorbeeld e-mail.

Desondanks ontwikkelen ze apparatuur/programmatuur die nergens anders in de wereld te vinden is

Jolanda heeft antwoord gekregen op haar vragen en ze heeft kunnen zien hoe verschillende processen bij Defensie lopen. "Het was een enerverende dag waarin veel informatie werd gegeven. Op zich heb ik veel raakvlakken gezien met de manier waarop wij werken. Het proces wijkt niet veel af van de manier waarop wij omgaan met requirements, de bouw en het testen. Bijzonder is de tweedeling tussen Wit en Groen. Met name omdat het echt twee gescheiden bedrijven zijn die eigenlijk heel veel van elkaar kunnen leren. Totaal verschillend is de hiërarchie. Defensie is een organisatie met heel veel harkjes, met veel politiek en nog behoorlijk log in nieuwe ontwikkelingen. Desondanks ontwikkelen ze apparatuur/programmatuur die nergens anders in de wereld te vinden is".

Deelnemen aan UIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact