Het laatste nieuws
beeld-data--ethiek
Nieuws:

Data & Ethiek en De Ethische Data Assistent (DEDA)

Tags: Kennisbijeenkomsten

Met behulp van artificiële intelligentie kunnen we data analyseren (dataveillance) en beslissingen nemen die aansluiten bij een (beleids-)doel. Maar gebruik van deze intelligentie kent ook ethische bezwaren.

Samen met IT-Circle leden van n 9 organisaties waren we te gast bij Universiteit Utrecht waar we in een interactieve leerzame sessie een vervolg hebben gegeven aan eerdere data-ethische sessies.

Joel Anderson (Universitaire Hoofddocent - Ethiek Instituut) heeft inzage gegeven in wat ‘dataveillance’ is en welke impact dataveillance heeft op vrijheid en privacy. Daarna zijn we ingegaan op de ethische reflectie op data, gevolgd door de introductie van “DEDA” (De Ethische Data Assistent).
Mirko Schäfer (Universitaire Hoofddocent - Media and Cultural Studies & Utrecht Data School) heeft ons meegenomen in de (on-)bekendheid van organisaties over richtlijnen voor het verzamelen van data. Daarnaast introduceerde hij DEDA aan de hand van een casus over data en veiligheid op straat. Samen met het Utrecht Data School team zijn we aan de slag gegaan met deze casus.

Discussies uit de groepen zijn vervolgens teruggekoppeld in een bredere discussie over de ethiek van dataveillance en Artificial Intelligence – en hoe (IT) organisaties ethisch verantwoord hiermee kunnen omgaan. Met name op het vlak van privacy is dat relevant en interessant.

Dit gaf voldoende informatie voor de diverse deelnemers, en smaakte zeker naar meer!

Interesse om mee te doen aan een van deze sessies of deel te nemen aan een andere activiteit? Neem dan contact op met de coördinator van jouw organisatie of stuur een bericht naar info@it-circlenederland.nl.

 

Deelnemen aan UIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact