Het laatste nieuws
al
Nieuws:

Agile & Lean, moet je kiezen?

Tags: Kennisbijeenkomsten

KLM, KvK en IVO Rechtspraak verzorgenden deze sessie en deelden in de voorbereidingen mooie ervaringen over de transitie naar Agile. Hoe is de adoptie aangepakt en hoe gaat het nu en hoe gaan Agile en Lean samen? Moet je kiezen?

KLM liet in een presentatie zien hoe zij een Agile & Lean Experience hebben georganiseerd om medewerkers van IT, maar ook daarbuiten kennis te laten maken met Agile & Lean en wat voor voordelen dat heeft. Er is een scaling framework neergezet en nu zijn ze in een fase waarbij de vraag of er nieuwe functies gecreëerd moeten worden, waarop verschillende vragen van de aanwezige deelnemers volgden.
Tijdens de break out sessies vertelde KLM verder over het succes van de Experience en dat ook bij Air France eenzelfde opzet komt. Het enthousiasme zowel binnen de IT-organisatie als daarbuiten is erg groot en de Experience heeft veel positieve resultaten opgeleverd.

IVO Rechtspraak behandelt ‘Story mapping’ in de praktijk; hoe ben je vanochtend opgestaan? Door middel van een ludieke casus leer je de kern stappen en de essentie van deze techniek. Er wordt door het proces gegaan, het reflectievermogen wordt gestimuleerd en zorgt ervoor dat wat er ook gebeurt het ochtendritueel het meeste aansluit bij de omstandigheden van die dag.Aan de hand van een praktijk casus ga je niet alleen door de stappen heen maar je focust ook op de dialoog, het begrip en het omgaan met veranderende omstandigheden.

Maar wat is nu eigenlijk de achtergrond van Lean en Agile, waar komt dit vandaan? Als je dat weet, is de inzet en toegevoegde waarde beter te verklaren. Kamer van Koophandel heeft daar haar licht op laten schijnen tijdens de break-out. Het brengt naar voren dat het prima los van elkaar kan bestaan. En omdat het verschillende technieken/methodes zijn, is het verstandig de juiste te selecteren voor het juiste resultaat.

Als afsluiting van de middag geeft Kamer van Koophandel in meer detail haar visie op de vraag of er een keuze nodig is tussen Agile en Lean. Ook hier komt sterk naar voren dat het gewenste resultaat/doel als belangrijke motivatie dient voor de keuze van de methode.

Tijdens de wrap-up blijkt dat de meeste vragen wel zijn beantwoord en dat er zeker ruimte is voor vervolg, ook over de keuze van de juiste tooling voor het juiste doel. Ook ownership blijkt een openstaand verzoek waar we vanuit de Circle een vervolg op gaan geven. Een energieke middag met veel kennisdeling!

 

Deelnemen aan UIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact