Het laatste nieuws
Nieuws:

Wat is de noodzaak van Data Virtualisatie?

Tags: Kennisbijeenkomsten

Hoe beweeg je als organisatie naar een data driven organisatie? Hoe zorg je als ziekenhuis ervoor dat zorgverleners de alom beschikbare data kunnen gebruiken om beter onderbouwde beslissingen te nemen? En ook belangrijk: hoe zorg je ervoor dat voor onderzoekers die data op de juiste plek, in het juiste formaat en op het juiste tijdstip voor beschikbaar is? Op 11 juni was er een Round Table over dit onderwerp bij de Utrecht IT Circle.

Na een korte introductie van de diverse deelnemers is aangegeven waar de diverse behoeftes liggen. Als antwoord daarop zijn er 2 presentaties gegeven. Bij het UMC Utrecht wordt antwoord gezocht op deze vragen onder de vlag van Clinical Decision Support. Belangrijk onderdeel in de architectuur is het concept ‘data virtualisatie’. In deze presentatie sprak Marc Bouma, Solution Architect op het gebied van data bij het UMCU, over de visie van het UMCU over data, data virtualisatie en toepassing daarvan. En bij de tweede presentatie is verteld dat Universiteit Utrecht ‘Yoda’ heeft ontwikkeld. Een data management platform waarmee onderzoekers bestanden veilig kunnen opslaan in een eigen data compartiment, delen, archiveren en publiceren. ‘Yoda’ maakt gebruik van data grid technologie die data virtualisatie combineert met mogelijkheden voor implementeren van data beleid. Ton Smeele, Research Data Management specialist bij Universiteit Utrecht deelde als Product Owner hier de aanpak van en noodzaak ervoor. Op basis van het IRODS platform heeft UvU dit ingericht wat binnen de internationale community tot positieve feedback heeft geresulteerd.

Afgevaardigden van vijf organisaties kregen tijdens beide presentaties een kijkje in de keuken van zowel UMCU als Universiteit Utrecht of hoe Data virtualisatie in praktijk wordt gebracht. UMCU heeft met name de visie naar de nabije toekomst gedeeld en UvU heeft een mooie praktijk case uitgelegd. Vragen als “welke tooling”, wat is de gedachte achter de architectuur”, “Vernieuwing van de data keten” zijn hierdoor zeker beantwoord. Het onderwerp leent zich overigens voor een verdieping in de vorm van een vervolgsessie(s). Tevens zullen een aantal organisaties onderling contact zoeken om hieraan vervolg te geven.

Deelnemen aan UIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact