Het laatste nieuws
User-Experience
Nieuws:

User eXperience

Tags: Uitwisselingen

Charlotte van Lijnden, User eXperience (UX) ontwerper bij Spir-it (het IT-bedrijf voor de Rechtspraak), wil zich graag ontwikkelen in haar vak. Door voor korte of langere tijd bij andere organisaties mee te draaien hoopt ze te zien hoe UX bij andere organisaties in het beheer en ontwikkelproces is ingericht. Daarnaast wil Charlotte haar eigen UX en andere (IT) kennis en ervaring delen.

Marco van Roon, Hoofd Software Ontwikkeling bij Defensie, nodigde Charlotte uit om met een paar collega’s bij Defensie in Den Helder op bezoek te komen. Charlotte reageerde enthousiast op deze uitnodiging:   “We waren zeer geïnteresseerd om te horen en zien hoe UX op dit moment wordt meegenomen in het software ontwikkelproces binnen Defensie. We wilden ook graag horen of zij tegen problemen waren aangelopen bij het introduceren van UX in het ontwikkelproces en, zo ja, hoe zij deze problemen hebben opgelost. Veder waren we ook benieuwd naar voorbeelden van systemen die er al zijn, of op dit moment worden ontwikkeld voor Defensie met behulp van UX”.

Tijdens het speciaal voor Charlotte en haar collega’s samengestelde programma werden deze vragen (en meer) beantwoord, en mochten ze een kijkje nemen in een onderzeeboot.

“Het bezoek heeft ons laten zien dat een aantal problemen waar wij als UX afdeling tegen aanlopen niet uniek zijn. Wat wij willen meenemen naar onze eigen organisatie is het inzicht dat het belangrijk is om aan het begin van het ontwikkelproces UX te betrekken, en UX voldoende tijd en ruimte te geven om met een goed doordacht advies en UX ontwerp te komen. Op termijn kan dit veel tijd en geld besparen doordat gebruikers makkelijker, en hierdoor vaak ook sneller en foutlozer de applicatie kunnen gebruiken. Verder hebben we naast de leuke rondleiding in de onderzeeboot ook kennis gemaakt met de zeer smakelijke traditie van ‘de blauwe hap’. Na enige speculatie over wat dit zou kunnen zijn, kwamen wij erachter dat dit een ‘Indonesische hap’ is”.

Al met al was het een geslaagde en leerzame dag!

Deelnemen aan UIC of inschrijven voor de newsflash?
Meld je bij ons aan!

Contact